CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Situația din sistemul financiar-bancar, discutată la Consiliul Suprem de Securitate

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a prezidat astăzi, 24 februarie a.c., prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din acest an.

La ședință, a fost evaluat Raportul de activitate a Consiliului pentru anul 2015, prezentat de către secretarul CSS, consilierul prezidențial Alexei Barbăneagră, și a fost aprobată agenda pentru primul trimestru al acestui an.

Astfel, activitatea Consiliului în următoarea perioadă include măsuri de consolidare a situației din sistemul financiar-bancar, evaluarea noilor tendințe ale climatului internațional și regional de securitate, examinarea proiectului noii Strategii de Securitate Națională, precum și posibilitățile de creare a unui sistem integrat de gestionare a crizelor din Republica Moldova.

Un alt subiect al ședinței de astăzi, propus de către prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Pavel Filip, și coordonat cu președintele Timofti, a vizat situația din sistemul financiar-bancar din țară.

Conform datelor prezentate de către guvernatorul Băncii Naționale, domnul Dorin Drăguțanu, în prezent situația în sistem este stabilă, manifestându-se un echilibru pe piața valutară și o tendință de scădere a ratei inflației.

Președintele Nicolae Timofti a menționat necesitatea elaborării unui mecanism viabil pentru monitorizarea situației din sistemul financiar-bancar. „Consolidarea sistemului bancar și recuperarea fondurilor deturnate va fi un semnal pozitiv atât pentru cetățeni, cât și pentru principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova”, a menționat șeful statului.